A-laget / Nyheter

En prat med A-lagets trener før seriestarten

Trener for Grues A-lag, Arnfinn Midtsundstad, bør ha gode forutsetninger for å lede årets unge Grue-lag. Han er nemlig utdannet politimann, han spilte A-lagsfotball i en årrekke og han har erfaring fra å ha ledet utallige treninger for både barn og unge. Som en oppladning mot seriestart i morgen 21. april, tok vi en prat med han om årets Grue-lag og forventninger til sesongen.

Kan du fortelle oss litt om hvor du er fra og om din bakgrunn som spiller og trener?

Jeg er Solør-gutt, har vokst opp på Flisa og har bodd noen år i Oslo. Jeg kom tilbake til Solør etter at jeg var ferdig med utdannelsen min i 1993 og da bodde vi nærmere fire år i Grue. Den første faste jobben jeg fikk etter at jeg var ferdig med politiutdanningen var i Grue. Etter fire år flyttet vi tilbake til Flisa hvor jeg kommer fra, og der har vi bodd siden.

Jeg har spilt fotball så lenge jeg kan huske. Jeg spilte A-lagsfotball til jeg var førti år og jeg var innom Grue så vidt det var på 80-tallet. Men ellers er det jo Flisa som er klubben som jeg har spilt mest i. Jeg spilte også på Holter ett år i det som kalles tredje divisjon i dag og da hadde vi Grue i serien og jeg var på Grue stadion og spilte bortekamp. Det har jeg også gjort som Flisa-gutt, men jeg var i en generasjon som måtte lide noen tap for Grue. På det tidspunktet hadde Grue en generasjon som var vesentlig bedre enn Flisa.

Etter hvert som jeg fikk unger så var jeg med som forelder og da var det naturlig å tiltre rollen som trener eller aktivitetsleder. Så jeg har trent aldersbestemte kull fra de minste og frem til og med junior. Jeg har ingen bakgrunn som hovedtrener på seniornivå. Da forespørselen fra Grue kom sent i fjor høst tygde jeg lite grann på det, og tenkte at jeg hadde vært borte fra fotballen noen år og at det kunne være greit å prøve seg på nytt og ta utfordringen med å trene et seniorlag.

Du kjente litt til Grue fra sidelinjen?

Sønnen min Eirik gikk til Grue i fjor og jeg så de kampene Grue hadde i 2016-sesongen og så sågar en del treninger. Slik sett hadde jeg litt bakgrunn og et lite grunnlag etter å ha sett guttene både på trening og i kamp før vi startet oppkjøringen i januar. Det var en fordel at jeg visste hvem gutta var og jeg visste hvilket nivå det lå på. I tillegg hadde jeg en kjennskap til flere av de som satt i sportslig utvalg i og med at jeg har hatt en kjennskap til Grue-fotballen fra tidligere. Så det var ingen fremmed klubb å gå til slik sett.

Hva har fokuset ligget på etter at du tok over Grue?

Det jeg har hatt fokus på i vinter er å prøve å etablere en god treningskultur. Til tross for at vi ikke har hatt så mange fellestreninger i uka, har vi hatt fokus på en god kultur og en god stemning i laget. De som spiller på A-laget til Grue skal stå frem som gode representanter for klubben. Og i tillegg er det selvfølgelig viktig med spillerutvikling. De som vil noe med fotballen skal få en mulighet og vi skal være åpne for at de skal kunne ta steget videre hvis de vil. For de handler det om å legge et bra grunnlag og etablere en forståelse for hva det er som skal til for å bli god. God både som enkeltutøver og som lagspiller. Hvis vi får til det så har vi kanskje da lykkes med å kunne sende noen videre eller at vi klarer å beholde en stamme i laget som vil være gode kulturbærere for Grue fremover i tid.

Arnfinn Midtsundstad fra Flisa leder Grues A-lag i år.

Føler du at spillerne har respondert på det du vil?

Jeg føler at spillerne har respondert veldig bra. Som de fleste vet er det jo en juniorgruppe som bærer mye her. Det laget hadde behov for i fjor, det var en eller to som kunne stå frem som lederskikkelser i et veldig ungt lag. Det har vi for så vidt fått på plass nå ved at vi har fått med noen politiskolestudenter som vil kunne være med en periode. Og kanskje må vi se på muligheten for å kunne få med noen nye studenter i fra høsten igjen. Det er en utfordring for lokalfotballen at mange slutter tidlig og da blir det de unge som må bære de tunge byrdene og det er tøft hvis du møter motstandere som har en fire-fem etablerte, erfarne og solide spillere på laget.

Er det noen spillere du har spesielle forventninger til eller tror vil utmerke seg i år?

Vi har en tre-fire som har veldig god løpskapasitet. Som har gode basisferdigheter. Jeg har sett det på mange treninger og jeg har sett det i perioder i treningskamper at enkelte har et veldig høyt nivå inne. Da er det snakk om å være stabile og det er litt av utfordringen med unge gutter. Det å få dem til å nullstille seg etter hver trening og etter hver kamp. Og være stabile i prestasjonene og å holde humøret oppe. Om det skulle gå lite grann skeis i enkelte kamper så handler det om mentalt å nullstille seg og å være mentalt forberedt til nye kamper hele tiden.

Hvordan ønsker du at årets Grue-lag skal spille?

Jeg ønsker at Grue-laget skal fremstå som et lag som spiller gladfotball. Jeg ønsker et lag som prøver å spille fotball og holder seg vekk i fra gampefotballen. Det har litt med spillermaterialet å gjøre. Vi har mange lettvektere. Det positive med det er at de løper mye. Vi ønsker å få på plass en forståelse for å jobbe like mye defensivt som det å jobbe offensivt. Og det å være nøye med pasninger og avleveringer og å vise vilje til å gå på løp. Og å ha vilje til å vinne fotballkamper. Det er jo derfor vi spiller fotballkamper. Å vinne fotballkamper er noe som vil komme som et resultat hvis vi jobber bra og guttene fortsetter å respondere bra.

Hvordan har vinterens treningskamper gått?

Det har gått rimelig bra må jeg si. Vi har møtt motstand som er på nivået under, motstand som er på samme nivå og motstand fra nivået over. Vi har vel fire eller fem seiere, en uavgjort og to tap. Så resultatmessig og også i målforskjell så er det isolert sett veldig positivt. Men seriekamp er seriekamp og da vet vi at vi kommer til å møte en del etablerte spillere og da er spørsmålet om de er i like bra form som vi er. Så jeg er veldig spent på seriestarten.

Hva er dine forventninger til seriestarten mot Braskereidfoss og til sesongen?

Jeg er offensiv i hodet i forhold til første seriekamp, men samtidig handler det om å tenke langsiktig. Om vi skulle komme litt skeivt ut til å begynne med, så er det fortsatt mange kamper igjen og mange poeng å spille om. Det er et felles mål at vi skal være blant de tre-fire beste og i løpet av en toårsperiode spille på nivået over. Det er et realistisk mål.

Har du noen formening om hvilke lag som blir våre tøffeste motstandere i år?

Det er veldig vanskelig å vite. Vi har møtt Kongsvinger og det er et solid lag. De har god bredde. Og jeg vet at det er noen Hamar-lag som satser, så de kan bli god motstand. Ellers er det noen 2-er lag som det er veldig vanskelig å spå noe om. I enkelte kamper vil de kunne stille et lag som er helt topp i dette nivået og i andre kamper vil de kunne være svekket eller redusert. Det er vanskelig å spå. Derfor er det med kultur, treningsoppmøte og det å være stabile veldig viktig.

Er det til slutt noe mer du vil si?

Jeg ønsker at guttene fortsetter å respondere og har det moro på trening. Det er en veldig flott gjeng.  Og så ønsker jeg at Grue-publikum er rause og at de stiller opp. At de er rause med tanke på at det er både en og to generasjoner som har blitt borte i løpet av de siste to årene. Og husker at vi har en ungdomsgruppe, som bærer lasset i stor grad med bistand i fra enkelte studenter som vi vet at blir borte. Så jeg håper at Grue-publikummet er rause og at de framsnakker Grue-fotballen uavhengig av resultat.

Reklamer